BOSH MIYA GLIOBLASTOMALARINI ANIQLASHDA MRT NING AHAMIYATI (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Glioblastoma hozirgi kunda markaziy nerv sistemasining eng keng tarqalgan glial astrotsit hujayralaridan o’sadigan havfli o’sma kasalliklaridan hisoblanadi. Barcha glial o’smalarning yarimini va bosh miya birlamchi o’smalarining uchrashi bo’yicha 16-20% ni tashkil qiladi. Har 100000 bemordan 3-4 ta holatda uchraydi. O’sma asosan 40-60 yoshdagi bemorlarda ko’proq uchraydi, lekin bolalarda ham aniqlanadi. Kasallikni kechishi esa ko’pincha ijobiy emas, sababi neyronlardan farqli ravishda astrosit hujayralari tez o’sish hususiyatiga ega va o’sma bilan zararlangandan keyin o’rtacha umr ko’rish 15-17 oyni tashkil qiladi.