O’ZBEKISTONDA KO’P UCHRAYDIGAN ENDEMIK KASALLIKLAR (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2023)
Ma`lumki inson tanasidagi endokrin tizim ma'lum moddalar - gormonlar ishlab chiqarilishi tufayli ichki organlarning faoliyatini tartibga solidi. Gormonlar insonning jismoniy parametrlariga, insonning psixo-emotsional holatiga va inson organizmidagi fiziologik jarayonlarga ta'sir qiladi. Agar endokrin tizimning ishi muvaffaqiyatsiz bo'lsa, gormonlar ishlab chiqarish jarayoni buziladi: gormonlar kamaygan yoki ko'paygan miqdorda ishlab chiqariladi, gormonni tashish yoki so'rilish jarayonlari buziladi, g'ayritabiiygormon ishlab chiqariladi va antigormonlar ishlab chiqariladi. Ko'p odamlar dastlabki davrda tanadagi o'zgarishlarga befarq munosabatda bo'lishadi yoki shifokorga murojaat qilmaydilar, charchoq, stress va boshqa holatlarga tushish oqibati ko’payadi (Ilicali Oc,Keles N, Deger K, Savas I 1999). Bevosita bu shaxslararo muloqot jarayoniga oz tasirini otkazadi.