ИСТЕМОЛЧИ ИШЛАР БАЖАРИШ ВА ҲИЗМАТЛАР КЎРСАТИШ ШАРТНОМАЛАРИ СУБЪЕКТИ (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2023)
Иш бажариш ва хизмат кўрсатиш соҳаларида истеъмолчи билан шартномавий муносабатларга киришаётган субъектлар доираси хилма-хилдир. Деярли барча ҳолатларда бу субъектлар тадбиркорлик фаолияти амалга оширувчи жисмоний ва юридик шахслар ҳисобланадилар. Бироқ бугунги кунда иш бажариш ва хизмат кўрсатишларнинг инновацион усулларининг кенг тарқалаётганлиги, Интернет тармоғи орқали онлайн хизмат кўрсатиш турларининг оммалашиб бораётганлиги истеъмолчи билан ҳуқуқий муносабатга киришаётган субъектлар доирасини аниқлаш муаммосини юзага келтирмоқда. Айниқса, фрилансерлик фаолиятининг ривожланаётганлиги, масофавий иш бажариш ва хизмат кўрсатиш кўламининг ортиб бораётганлиги, онлайн хизмат турларининг такомиллашиб бораётганлиги истеъмолчилар ҳуқуқларига нисбатан янги хавфлар ва чақириқларни ҳосил қилмоқда. Бу эса айни пайтда истеъмолчиларга етказилган зарарлар учун жавоб бериши лозим бўлган субъектларни аниқлаш ва топишда қийинчиликлар пайдо бўлишига, айрим ўринларда эса зарарларнинг қопланмай қолишига олиб келмоқда.