POLIMETILENANTRATSENSULFOKISLOTANING ZICHLIGI, BO’KISH PARAMETRLARI VA QO’SHNI TUGUNLARI ORASIDAGI ZANJIR BO’LAGINING MOLEKULYAR MASSASINI(MC) ANIQLASH (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Sintez qilingan polimetilenantratsensulfokislotaning tarmoqlanish darajasini aniqlash uchun fazoviy polimer zichligi hisoblanadi. Zichlikni aniqlash uchun piknometrik usuldan foydalanilgan. Fazoviy polimer tarkibi zichligini aniqlash uchun 293K dagi suvning zichligi polimer tarkibining bir xil haroratdagi zichligi bilan solishtirish orqali o’rganiladi. Quruq piknometr massasi tortiladi va belgisigacha suv bilan to’ldiriladi, shisha tiqin bilan yopiladi va 293 K haroratli suv hammomiga 30 daqiqaga tushiriladi. Shundan so’ng, piknometrdagi suv belgiga yetkaziladi. Tiqin bilan yopib piknometrni tashqi tomondan yaxshilab artib, ikkinchi tortish o’tkazildi. Shundan so’ng, piknometrdan suv to’kiladi va quritiladi. So’ngra polimer aniq massasi solinadi va piknometrdagi suv sathi belgiga keltirildi, qopqog’i yopilib 30 daqiqa davomida 293K suv hammomiga botirildi. Keyin suv sathi belgiga keltirildi, suv tashqi tomondan ehtiyotkorlik bilan olindi va tortish o’tkazildi. 20o C da suvning zichligi 0,99923 kg/m 3 ga tengligidan foydalanib polimer zichligi hisoblab topildi.