BOLALAR CHANOQ-BO’G’IM SUYAKLAR PATALOGIYASI: DISPLAZIYA KASALLIGINI ERTA MUDDATLARDA ANIQLASH ANIQLASH VA DAVOLASH (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Displaziya (lotincha «noto‘g‘ri rivojlanish») chanoq-son bo‘g‘imining tug‘ma kasalligidir. Aslida bu holat bola bo‘g‘imidagi boylam va mushaklar tonusining bo‘shligi sabab yuzaga keladi va bir oyligida o‘z-o‘zidan o‘tib ketadi. Lekin har ming chaqaloqning to‘rt-besh nafari son suyagining chiqishi kuchli bo‘lishi sabab shifokorga murojaat qiladi. Chanoq-son bo‘g‘imi tug‘ma displaziyasi uch xil ko‘rinishda bo‘ladi: displaziya, chala chiqish, son suyagining to‘liq chiqishi.