(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Qaysi biznesda bo’lishingizdan yoki qaysi sohada bo’lishidan qat’i nazar, malakali buxgalterga ega bo’lish juda muhimdir. Muvofiqlik va tartibga solish masalalaridan tortib, kundalik va uzoq muddatli ko’rsatmalargacha buxgalterlar biznesning eng murakkab moliyaviy tomonlarini tahlil qilib, muhim maslahatlar berishadi. Buxgalterlar sizning ishingizda qanday o’zgarishlar yuz berayotganini aytib berishlari va maksimal o’sishni ta’minlash uchun nimani o’zgartirish kerakligini ogohlantirishlari mumkin. Faqatgina bitta maxsus xodim, pudratchi yoki butun boshqaruv va moliyaviy buxgalterlar guruhi bo’ladimi, barcha kompaniyalar buxgalteriya hisobiga ustuvor ahamiyat berishlari kerak. Kompaniyalarning xalqaro bozorlarga chiqishi, shuningdek, salohiyatli investorlarni jalb qilishda MHXSga muvofiq moliyaviy hisobot tayyorlash muhim ahamiyat kasb etadi va u hayotiy zaruratga aylanib bormoqda.MHXSni qabul qilish va unga muvofiq hisobot taqdim etish global bozorda yagona moliyaviy axborot almashish muhitini yaratadi. Bu jarayon o‘z navbatida, axborot shaffofligi, hisobdorlik va iqtisodiy samaradorlikning oshishiga xizmat qiladi. Shuningdek, MHXS qo‘llanishi bozor likvidligi yaxshilanishi, kapital bozorlarining rivojlanishi, qimmatli qog‘ozlar bozorlarida savdolar ko‘lamining kengayishi, xorijiy investitsiyalarning milliy bozorga kirib kelishi va investorlarni himoya qilishning takomillashishiga olib keladi. Shuni ta’kidlab o‘tish joizki, ushbu ijobiy natijalarga erishish uchun MHXSni milliy bozorda samarali tatbiq etish chora-tadbirlarni amalga oshirish lozim bo‘ladi.MHXSni tatbiq etish bo‘yicha Yevropa davlatlarining tajribasini o‘rganish va ushbu jarayondagi muammolar va istiqbollarni adolatli baholash O‘zbekistondagi kompaniyalarning MHXSga muvofiq buxgalteriya hisobini yuritish va moliyaviy hisobot tuzish jarayoniga o‘tish davrida katta imkoniyat hisoblanadi.