(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Ushbu mavzu juda dolzarbdir, chunki har bir inson, kasbi va tibbiyot sohasidagi bilimidan qat’i nazar, to’satdan yurak to’xtashi holatiga duch kelishi mumkin. Ushbu ish har qanday yo’nalishdagi tibbiyot xodimlari uchun ham foydali bo’ladi. Hayotiy ko’rsatkichlar to’xtab qolganda, uni tiklash uchun yuqori samarali yurak-o’pka reanimatsiya (YuO’R) muhim bo’lib qolmoqda. Reanimatsiya - bu bemorni hayotga qaytarish uchun zarur bo’lgan tibbiy muolajalar to’plami. Shuningdek, inson tanasining hayotiy funktsiyalarini saqlab qolish uchun reanimatsiya choralari qo’llaniladi. Inson hayot va o’lim o’rtasida bo’lgan chegara holati terminal holat deb ataladi. Reanimatsiyaning asosiy vazifasi terminal bosqichidan chiqishdir. Statistik ma’lumotlarga ko’ra, agar baxtsiz hodisa guvohi bo’lgan odam birinchi yordam va yurak-o’pka reanimatsiyasi usullarini bilsa, hayotning 20% dan ortig’ini saqlab qolish mumkin edi.