(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Dunyo bo‘yicha olefinlar olishning asosiy usuli sifatida piroliz jarayonidan foydalanib kelinmoqda. Uglevodorodlar pirolizi jarayonida ikkilamchi mahsulotlar hosil bo‘lishi, bu mahsulotlarni qayta ishlash orqali kimyo sanoati uchun muhim xomashyolar olinmoqda. Ikkilamchi mahsulotlardan olingan xomashyolar asosida energetika, qurilish, farmatsevtika va boshqa sohalar uchun zarur mahsulotlar ishlab chiqarilmoqda. Neft va tabiiy gaz mahsulotlari va ularni qayta ishlash natijasida hosil bo‘luvchi ikkilamchi mahsulotlardan foydalanib turli kimyoviy birikmalar ishlab chiqarishning usuli va texnologiyasini yaratishga katta e’tibor qaratilmoqda. “Uz-KorGas Chemical” MChJga qarashli Ustyurt gaz-kimyo majmuasining ikkilamchi mahsuloti piroliz moyi tarkibidan naftalinni ajratib olindi va u asosida import o‘rnini bosuvchi sulfokationit sintez qilindi. Olingan fazoviy polimerning zichligi va bo’kish parametri asosida qo’shni tugunlari orasidagi zanjir bo’lagining molekulyar massasi aniqlandi.