(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2023)
Одатдаги (нормал) фуқаролик муомаласи субъектга муайян ҳуқуқлар тегишлилигини эмас, уларни ишончли ҳимоя қилинганлигини таъминланганлиги билан аҳамиятли ҳисобланади. Умумий қоидага кўра, фуқаролик ҳуқуқларини ҳимоя қилиш деганда, ҳуқуқларнинг нормал амалга оширилишини таъминловчи чоралар йиғиндиси тушунилади. Унинг таркибига субъектив ҳуқуқларни амалга ошириш учун зарурий бўлган шароит ва муҳитни яратишга қаратилган нафақат ҳуқуқий, балки иқтисодий, сиёсий ва бошқа тусдаги чоралар киради. Хусусий мулк объектлари, қолаверса, хусусий мулк ҳуқуқи фуқаролик ҳуқуқидаги бошқа неъматлар ва ҳуқуқлар каби ҳуқуқий муҳофаза этилади. Хусусий мулк ҳуқуқи мазмунини ҳам мол-мулкка эгалик қилиш, ундан фойдаланиш ва уни тасарруф этиш билан бирга, ушбу мол-мулкка бўлган ҳар қандай бузишни бартараф этишни талаб қилиш, яъни хусусий мулк ҳуқуқини бузганлик ва хусусий мулк ҳуқуқи объектларига зарар етказганлик учун ҳуқуқбузардан етказилган зарарни баратараф этишни талаб қилиш ҳуқуқи ҳам ташкил этади.