(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2023)
Ҳозирги вақтда металл оксидли ярим ўтказгич материаллари фан ва техниканинг кўплаб соҳаларида кенг қўлланилади. Улар асосида газ датчиклари, катализаторлар ва фотокатализаторлар, шаффоф ўтказувчан электродлар, тасвир датчиклари, органик ёруғлик диодлари, қуёшэлементлари, юпқа плёнкали транзисторлар ва бошқалар ишлаб чиқарилади. Металлооксидлар ўзларининг электрофизик хусусиятлари, электромагнит нурланишга нисбатан шаффофлиги ва эгилувчан асосларга ҳам ўстириш имкониятлари борлиги, таъқиқланган соҳасининг кенг оралиқда ўзгартира олиши, ҳар хил ташқи газларга, ёруғликка сезгирлиги, экологик тоза технологиялари билан катта қизиқиш уйғотмоқда[1].