(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2023)
Sun’iy intellekt (AI) inson hayotining turli jabhalarini, jumladan, ish va bandlik tabiatini o’zgartiradi. Ushbu maqolada AIning kelajakdagi kasblarga ta’siri va ishchi kuchi uchun mumkin bo’lgan oqibatlari ko’rib chiqiladi. Sharh tegishli adabiyotlarni, jumladan, akademik tadqiqot ishlarini, hukumat hisobotlarini va sanoat nashrlarini har tomonlama tahlil qilishga asoslangan. Topilmalar shuni ko’rsatadiki, AI ish va bandlik kelajagiga sezilarli ta’sir ko’rsatishi mumkin. Eng ko’p zarar ko’rgan tarmoqlar transport, ishlab chiqarish, sog’liqni saqlash, moliya va mijozlarga xizmat ko’rsatish bo’lishi kutilmoqda. Takroriy, muntazam yoki ma’lumotlarni tahlil qilish bilan bog’liq bo’lgan ko’plab ishlar avtomatlashtirilgan bo’lishi mumkin, bu esa ishchilarning ko’chishiga olib keladi. Shu bilan birga, sun’iy intellektni rivojlantirish, ma’lumotlar fani va robototexnika kabi sohalarda ham yangi ish imkoniyatlari paydo bo’lishi mumkin. AIning kelajakdagi kasblarga ta’siri ko’plab axloqiy va ijtimoiy muammolarni keltirib chiqaradi, jumladan, daromadlar tengsizligining kuchayishi, ishlarning qutblanishi va ko’p sonli ishchilarning ko’chishi mumkin. Siyosatchilar, o’qituvchilar va ish beruvchilar uchun yangi o’quv dasturlarini ishlab chiqish, ishchilar uchun ijtimoiy xavfsizlik tarmoqlarini ta’minlash, tadqiqot va yangi texnologiyalarni ishlab chiqishga sarmoya kiritish orqali ushbu muammolarni hal qilish muhimdir.