(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Hozirgi vaqtda yosh bolalarda pnevmoniya etiologiyasi klinik, mikrobiologik va mikologik tadqiqotlar bilan tasdiqlangan muhim o’zgarishlarga uchradi. Bakteriyalar va viruslar bilan birga pnevmoniyaning qo’zg’atuvchisi sifatida bakteria mikroflorasining roli sezilarli darajada oshdi va ular orasida muhim o’rin egallaydi. Pnevmoniya klinik va immunologik xususiyatlari obstruktiv sindromi, interstisial o’pka zararlanishi, yurak-qon tomir va markaziy asab tizimi, poliadenopatiya, jigar zararlanishi, kamqonlik, lenfomonosit va eozinofil qon reaktsiya tomonidan asoratlarni yuqori chastotada rivojlanishi bilan, toksikoz hodisalari bilan o’tkir boshlanadigan infektsiya, T-hujayra etishmovchiligi va B-hujayra immunitetining disfunktsiyasi bilan ikkilamchi immunologik etishmovchilikning rivojlanishi kuzatiladi. Pnevmoniyaning differensial-diagnostik mezonlari o’z vaqtida tashxis qo’yish va etiotropik davolanishni belgilashga yordam beradi, bu esa kasallikning davomiyligi va natijalariga ta’sir qiladi.