(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Zamonaviy bank tizimlari murakkab va dinamik muhitda faoliyat yuritadi. Banklar uchun komplaens nazoratni ta’minlash, risklarni boshqarish va mijozlar ishonchini oshirish muhim ahamiyatga ega. Ushbu jarayonda zamonaviy texnologiyalar, jumladan, sun’iy intellekt, ma’lumotlar tahlili, blokcheyn va bulutli hisoblash tizimlari muhim rol o’ynaydi. Sun’iy intellekt va mashinani o’rganish banklarda risklarni aniqlash va baholash jarayonlarini avtomatlashtirishda muhim vositalardir. Sun’iy intellekt yordamida banklar mijozlarning moliyaviy xatti-harakatlarini tahlil qilib, potentsial risklarni oldindan aniqlashlari mumkin. Masalan, kredit riski baholashda Sun’iy intellekt algoritmlari mijozlarning tarixiy ma’lumotlarini tahlil qilib, qarz berish qarorlarini qabul qilishda yordam beradi. Sun’iy intellekt yordamida ma’lumotlarni tezda tahlil qilish va qarorlar qabul qilish mumkin.