(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Ushbu maqolada eng qadimgi davr odamlarining ijtimoiy, ma’naviy olamida ayolning o‘rni, ahamiyatining paydo bo‘lishi kundalik hayotga ta’sirlari, ibtidoiy davr hunarlaridagi ayolning roli haqidagi fikrlar tahlil qilinadi. Diniy hayotga tabiiy ustunlik, tabiiy ko‘payish xususiyatlarining ta’siri, eng qadimgi jamoalarning mafkuraviy olami haqida ma’lum bir xulosalar beriladi. Eng qadimgi davr odamlarining ijtimoiy holatini tasavvur qilish va qayta tiklash uchun arxeologik topilmalar va hozirda ham mavjud ibtidoiy qabilalarning etnografik udumlaridan foydlanilgan. Maqolada dunyodagi ayrim xalqlarning eng qadimgi davr madaniyatida ayol obrazi va uning ijtimoiy, diniy, ma’naviy, mafkuraviy ahamiyati haqida fikr yuritiladi. Eng qadimgi oila va nikoh munosabatlari, geneologik tushunchalar ibtidoiy nikoh turlari va shakllarining shakllanishi sabablari keltirib o‘tiladi. Shuningdek, ayolni tabiat va hayvonot bilan ramziy ifodasi ko‘rib chiqiladi.