(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Ma’lumotlar tuzilmasi va algoritm dasturlash tillarini o’rganish muhimdir, chunki ularning bilishiga ega bo’lgan odamlar IT sohasida yuqori sifatga ega bo’ladi. Ma’lumotlar tuzilmasi, ma’lumotlar bazalari va ulardan foydalanishning asosiy prinsiplari va amaliyotlarini o’rganish, ma’lumotlar qo’llanish va qo’llanishning muhim qo’llaniladigan bo’limlarini anglashning ilmiy-metodologik asoslari ma’lumotlar bazalari va ulardan foydalanish usullarini o’rganish, ma’lumot qo’llanishning mas’uliyati, ma’lumotni axborot qo’llab-quvvatlashning texnologik asoslari, ma’lumotlar bazasini boshqarishning asosiy vazifalari, ma’lumotlar bazasini boshqarishning mazmuni, asoslari va bosqichlari, ma’lumotlarni analiz qilish va ma’lumotlar bazasida so’rovlarni bajarish usullari, informatsion tizim va xizmatlarning yaratish va ishga tushirishning tamoyil asarlari, ilmiy-texnik va amaliy barcha o’quv ishlar bilan birgalikda ularni qo’llab-quvvatlash, amaliyotlarda ulumiy shakllarni rivojlantirish muammolari o’rganiladi. Algoritm dasturlash tillarini o’rganish esa, dasturlash sohasida yuqori sifatli mahoratni olib boradigan, ma’lumotlar tuzilmasida yaratilgan ma’lumotlarni amaliyotni muammo yechishda ishlatiladi. Bu, dastur ishlab chiqish, ma’lumotlar tahlilini o’tkazish va tahrirlash jarayonlarida yetarli mahorat sotish uchun juda muhimdir. Shuningdek, algoritmik o’ylash va mashq qilish bilan shaxsiy va so’nggi ko’nikmalarga ega bo’lishga yordam beradi.