(untitled) (Proceedings of International Conference on Scientific Research in Natural and Social Sciences, 2024)
Eman dunyodagi eng keng tarqalgan daraxt turlaridan biridir. Tarix davomida eman odamlar va yovvoyi tabiatni boshpana va oziq-ovqat bilan ta’minlagan. Biroq, o’rmonlarimiz ko’plab tabiiy va antropogen bosimlarga duch keladi. Iqlim o’zgarishi mamlakatimizdagi o’rmonlar va agroo’rmon landshaftlarining barqarorligi uchun alohida xavf tug’diradi. O’rmonlarning kamayib ketishiga javoban, o’rmon qoplamini va o’rmonlarning yog’och ishlab chiqarish nuqtai nazaridan ko’p funksiyaliligini ko’paytirish, himoya qilish va saqlash uchun o’rmonlarni boshqarishning yanada qattiq usullari paydo bo’ldi. Emanlar qulay o’sish sharoitlarining keng ekologik amplitudalariga ega bo’lsa ham, eman ustunlik qiladigan hududlarda ko’pincha tabiiy ravishda qayta tiklana olmaydi va emanining konteynerli ko’chatlarini etishtirish texnologiyasini ishlab chiqishdan iborat.