ЭРТА ТУҒРУҚ ХАВФИ ЮЗАГА КЕЛГАНДА, ХОМИЛАДОРЛИКНИ ОЛИБ БОРИШНИНГ ЯНГИ ТАМОЙИЛЛАРИ (Proceedings of Scientific Conference on Multidisciplinary Studies, 2024)
Эрта туғруқ бутун дунёда глобал муоммолардан бири бўлиб колмоқда. Эрта туғруққа олиб келадиган асосий сабаблардан бири бу оғир преэкламипсия холатларидир. Эрта туғруқда респиратор дистрес синдроми (РДС) юзага бўлиб, бу чақалоқлар касалланишининг ва ўлимининг асосий сабабларидан бири бўлиб қолмоқда. РДС сабабларидан бири ўпкада сурфактант етишмовчилигидир. Классик сурфактант терапия тўғридан-тўғри ўпка тўқималарига табиий ёки синтетик сурфактант моддаларини киритишни ўз ичига олади. Сўнгги пайтларда пайдо бўлган усуллар орасида сурфактантни антенатал даврда қўллаш усули ўрганилмоқда, бу усул эндотрахеал техника(лар)га еҳтиёжни камайтиради. Агар муолажа муваффақиятли ўтса, улар эрта туғилган чақалоқлар орасида касалланиш ва ўлимни камайишига олиб келиши мумкин.