(untitled) (Proceedings of Scientific Conference on Multidisciplinary Studies, 2022)
O`zbekiston Mustaqillikdan keyin hozirgi davrgacha bo`lgan qurilishlarga katta e`tibor berilmoqda. Asosan aholi uchun qurilayotgan binolar, ya`ni xovlili turar joy ,kattejlar, ko`p qavatli turar joy binolari qulаy qilib, xalq extiyojidan kelib chiqqan xolda, qurilyapti. Endilikda ta`lim muassasalarga ham qurilishiga e`tibor berilib kelmoqda. Bunda asosan quruvchilar,arxitektorlarni hissasi katta. Mavjud bo`lgan har bir ob- havo, ,zilzilaga , tabiat ofatlariga bardoshli qilib qurilishi uchun katta hissalarini qo`shmoqdalar. Insoniyat yangiliklarga moslasha olganligi uchun davr ta`lablariga mos qurilishlar shundan kelib chiqqan holda binolar qurilmoqda. Bizning davlatimizda qurilayotgan binolar munosabati insoniyatga psixologik ta`sirini korsatib , ular o`z hissalarini qo`shishga harakatlarini bildirmoqda. Hamda hayotga shijoatlari o`smoqda. Kelajak avlodimiz bilimli , oqil bolsa yanada mamlakatimiz chiroy ochadi. Arxitektura soxasi insoniyatga qulaylik yaratadi. Arxitektura, u shunday soxaki uni har bir kasbga va soxaga bog`lash mumkin. Qadimiy davrlarda ham binolarni, insonlar o`z qulayliklariga moslab rejalashtirib qurishgan. Hattoki qurilish ashyolari ham asrlarga moslab rivojlanib bordi. Asosan insonlar ob- havo o`zgarishlaridan, yirtqich hayvonlardan havf-xatarni bartaraf etish uchun binolar o`z davriga qarab turlicha bo`lgan. Zamon talabiga qarab binolar o`zgara borgan. Binolar o`zgarishiga qarab binoning ichki ko`rinisi, jixozlari,buyumlari ham ketma- ketlikda moslashish natijasida o`zgarib borgan. Hozirgi davrga kelib binolar baland, keng, yorug`holatga keltirilgan. Oshxona, yotoqxona, xojatxona jixozlari bilan loyixalangan. Arxitekturaviy loyixalar izlainishlar ko`p mehnat evaziga tugiladi. Qurilish shunday soxaku, uni murakkabligi, qiziqarlliigi, turliligi, rangliligi, yorug`ligi , xilma- xiligi bilan qiziq. Shuni aytid o`tish lozimki, har bir inson o`zi istaganidek yashash imkoniyatiga ega. O`z uyning tuzilishni ,xonalar sonni, jixozlarning zamonaviyligiga e`tibor berishga xaqlidir. Dunyo qarashimiz va saviyamiz talab darajasiga qarab mukammalashib boradi. Asosan mukamallikdan tashqari bir- birimizga munosabatni bildirib atrof muhitga qarashlarimiz kengayib boradi.