(untitled) (Proceedings of Scientific Conference on Multidisciplinary Studies, 2023)
Mobil ilova nima? Mobil ilovalar yaratishni o’rganish nima uchun kerak? Bu kabi savollarga deyarli har kuni duch kelamiz. Mobil ilova bu android va boshqa mobil tizimlar uchun yaratilgan dasturlar to’plamidir. Bu foydalanuvchilar uchun ko’plab qulayliklar yaratadi. Masalan biror bir inson o’ziga kerakli ma’lumotlarni turli saytlar orqali olishga harakat qiladi ammo ayrim hollarda trafigi yo’qligi, browserlardagi xato va kamchiliklar tufayli ma’lum bir saytlarga kira olmashi mumkin yoki vaqt kamligi bois muammolar paydo bo’ladi. Hozirgi kunda biron bir dasturni yuklab olib kompyuter yoki mobil operatorlarga o’rnatish biroz qiyin, sababi barcha dastur bitta joyda yig’ilgan browser yoki sayt toppish mushkul. Dastur yuklash va o’rnatish uchun ko’plab savollarga javob berish, ayrim dasturlar uchun pul o’tkazish talab qilinishi, ro’yxatdan o’tishi, reklamalarga munosabat bildirish so’raladi, shu tartibda ko’p vaqt va anglashilmovchiliklar vujudga keladi, bunday hollarda mobil ilovalarning yordami kerak bo’ladi. Mobil ilovalar orqali qidirish, topish va internetsiz foydalanish birmuncha oson amalga oshiriladi. Mobil ilovalarni qidirib toppishda App Store, Iphone App kabi mobil dasturlar jamlanmasi yaratilgan bo’lib, bular orqali kerakli dasturlarni toppish qulaydir.