(untitled) (Proceedings of Scientific Conference on Multidisciplinary Studies, 2024)
Respublikamizda so‘ngi yillarda dorivor o‘simliklar tabiiy resurslardan oqilona foydalanish, ularni muhofaza qilish, yetishtiriladigan plantatsiyalar tashkil etish va qayta ishlash borasida izchil islohatlar amalga oshirilmoqda. Shunday dorivor o‘simliklardan biri shirinmiya o‘simligi (Glycyrrhiza glabra L). Respublikamizda keng tarqalgan va sanoat miqqiyosida qayta ishlanib undan quyuq ekstrakt, texnik glitsirrizin kislotasi ishlab chiqariladi. Ma’lumki uni asosiy ta’sir etuvchi komponentlaridan biri 18β–H Glitsirrizin kislota xisoblanadi va uning asosida qator kompleks dori vositalari ishlab chiqarilib tibbiyotda keng qo‘llanilmoqda. Jumladan virusga qarshi, jigar kasalliklariga qarshi (gepatit B,S) allergik kasalliklar va h k.