(untitled) (Proceedings of Scientific Conference on Multidisciplinary Studies, 2024)
Byudjet tashkilotlari davlat tomonidan moliyalashtiriladigan va ijtimoiy xizmatlar ko‘rsatishga qaratilgan muassasalardir. Ularning asosiy maqsadi jamiyatga xizmat qilish va ijtimoiy muammolarni hal qilishdir. Rivojlantirish jamg‘armasi esa bu tashkilotlarning o‘z faoliyatini kengaytirish, yangilash va takomillashtirish maqsadida to‘plangan mablag‘lar yig‘indisidir. Rivojlantirish jamg‘armasi daromadlarining hisobini yuritish, byudjet tashkilotining moliyaviy barqarorligini ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi. To‘g‘ri hisob-kitoblar va monitoring jarayonlari orqali tashkilot o‘z mablag‘larini samarali boshqarishi, xarajatlarni nazorat qilishi va moliyaviy resurslarni to‘g‘ri taqsimlashi mumkin. Bu esa tashkilotning uzoq muddatli barqarorligini ta’minlaydi.Rivojlantirish jamg‘armasi daromadlarining hisobini yuritish, tashkilotga o‘z resurslarini samarali boshqarish imkonini beradi. Har bir daromad manbasi va xarajatlar alohida hisobga olinishi, ularning maqsadga muvofiqligini ta’minlaydi. Bu jarayon, tashkilotning o‘z faoliyatini rivojlantirish uchun zarur bo‘lgan mablag‘larni to‘g‘ri taqsimlashga yordam beradi. Rivojlantirish jamg‘armasi daromadlarining hisobini yuritish, tashkilotning shaffofligini oshiradi. Hisobotlar tayyorlash va ularni manfaatdor tomonlarga taqdim etish, tashkilotning moliyaviy faoliyatini ochiq va aniq ko‘rsatadi. Bu esa donorlar, davlat organlari va jamoatchilik bilan ishonchli munosabatlarni o‘rnatadi.Daromadlar hisobini yuritish, tashkilotga strategik rejalashtirish jarayonida muhim ma’lumotlarni taqdim etadi. Rivojlantirish jamg‘armasi daromadlari va xarajatlari bo‘yicha to‘plangan ma’lumotlar, kelgusida qanday loyihalar va dasturlarni amalga oshirish mumkinligini aniqlashda yordam beradi. Bu esa tashkilotning rivojlanish strategiyasini belgilashda muhim ahamiyatga ega.Byudjet tashkilotlari ijtimoiy xizmatlar ko‘rsatishga qaratilgan bo‘lgani uchun, rivojlantirish jamg‘armasi daromadlarining hisobini yuritish, ijtimoiy mas’uliyatni ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi. Tashkilot o‘z mablag‘larini qanday ishlatishini va qanday ijtimoiy loyihalarni amalga oshirishini aniq ko‘rsatishi, jamiyatga xizmat qilishdagi mas’uliyatini oshiradi.