A.QAHHORNING “SINCHALIK” QISSASIDA KONNOTATIV MA’NONING IFODALANISHI (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Konnotativ ma’noning leksik usul bilan ifodalanishi, ya’ni metafora, metanimiya va senikdoxa orqali ifodalash asarning ta’sir kuchuni ham oshiradi. Badiiy matnlarda, she’riyatda ko‘chimlarning eng ko‘p qo‘llanuvchi turlaridan biri bu metaforalardir. Chunki so‘zlarni metaforik ma’noda qo‘llashning asosiy vazifasi nutqning obrazliligini tasviriyligini oshirishdan iborat. Metaforik qo‘llashda bir predmet shaklining, belgisi yoki harakatining o‘xshash tomoni boshqa bir narsaga ko‘chiriladi. Shuning uchun ham yozuvchi asar ta’sirchanligini ko‘chaytirish, obrazliligini oshirish maqsadida foydalaniladi.A.Qahhor ham asar badiiyligini oshirish, konnotativ ma’noni kuchaytirish maqsadida o‘zi tomonidan yaratilgan xususiy metaforalar ham yaratgan.