СОЯ НАВЛАРИ РИВОЖЛАНИШ ДАВРЛАРИНИНГ ДАВОМИЙЛИГИГА ЭКИШ МУДДАТЛАРИ ВА УРУҒ ЭКИШ МЕЪЁРЛАРИНИНГ ТАЪСИРИ (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Мазкур мақолада Сирдарё вилояти шароитида соя навлари ривожланиш даврларининг давомийлигига экиш муддатлари ва уруғ экиш меъёрларининг таъсири баён этилган бўлиб. Олиб борилган тадқиқотлар шуни кўрсатдики, соянинг Тўмарис Ман-60 нави ўрта муддатда (20.04) уруғ экиш меъёри 333,0 минг дона/га ни ташкил этган вариантда пишиш даврининг давомийлиги 137 кунни ва ўсув даври 127 кунни ташкил этган бўлса, Селекта-302 навида ушбу кўрсаткичлар 134 ва 124 кунга тенг эканлиги аниқланди. Селекта-302 нави Тўмарис Ман-60 навидан 3 кунга эртапишар эканлиги қайд этилди. Фазалар давомийлигига экиш меъёрининг таъсир этганлиги қайд этилди. Эрта экилган вариантга (10.04) нисбатан кеч экилган вариантда (30.04) ўсув даври ўрта ҳисобида 8 кунга кисқарганганлиги аниқланди. Уруғ экиш меъёрининг ортиб бориши ўсув даврининг давомийлигини 2 кунга узайишига сабаб бўлди.