HAMZA HAKIMZODA NIYOZIYNING JADIDCHLIK HARAKATIGA QO`SHGAN HISSASI (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Ushbu tezisda 19-asr oxiri va 20-asr boshlarida Turkiston, Kavkaz, Qrim va Tataristonda katta ahamiyatga ega boʻlgan ijtimoiy-siyosiy va maʼrifiy harakat jadidchilik namoyondasi Hamza Hakimzoda Niyoziy haqida soʻz boradi. Dastlab madaniy taraqqiyotga qaratilgan jadidchilik keyinchalik taraqqiyotga, turkiy tillar rivojiga, adabiyotni targ‘ib qilishga, jahon bilimlarini egallashga, jinslar tengligini targ‘ib qilishga intiladigan harakatga aylandi. Bu g‘oyalarning shakllanishida Hamza Hakimzoda Niyoziy kabi ko‘zga ko‘ringan siymolar muhim rol o‘ynagan.