O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI PROKURATURA ORGANLARINING VUJUDGA KELISHI MUXTASAR TARIXI HAMDA KONSTITUSIYAVIY HUQUQIY MAQOMI MUSTAHKAMLANIB BORISHI (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
O‘zbekiston Respublikasida Prokuratura organlari tashkil etilishi mustaqillikning dastlabki yillariga to‘g‘ri keladi. O‘zbekiston Respublikasining Birinchi Prezidenti I.A.Karimov 8-yanvar 1992-yilda “O‘zbekiston Respublikasi prokuraturasi organlari to‘g‘risida”gi PF-313-sonli Farmonini imzolagan. Unda, “O‘zbekiston Respublikasining Davlat mustaqilligi asoslari to‘g‘risida”gi Qonunga muvofiq hamda O‘zbekiston Respublikasi hududida qonunlar aniq va bir xil ijro etilishi ustidan oliy nazoratni ta’minlash, fuqarolarning konstitutsiyaviy huquqlari va erkinliklarini, jumhuriyat suverenitetini himoya qilish maqsadida, Ittifoq qaramog‘idagi O‘zbekiston SSR prokuraturasi O‘zbekiston Respublikasi prokuraturasiga aylantirilishi, Respublika hududida ish ko‘rayotgan O‘rta Osiyo transport prokuraturasi, uning organlari negizida viloyat prokuraturasi huquqiga ega bo‘lgan O‘zbekiston Transport prokuraturasi tashkil etilib, u O‘zbekiston Respublikasi prokuraturasiga bo‘ysundirilishi, Prokuratura O‘zbekiston Respublikasining Moliya vazirligi, Iqtisodiyot komiteti bilan birgalikda bir hafta muddat ichida respublika prokuraturasi organlarining tuzilishiga, ularni moliyaviy va moddiy-texnikaviy jihatdan ta’minlashga oid takliflarni ishlab chiqilishi hamda Vazirlar Mahkamasiga taqdim etishi, “O‘zbekiston Respublikasi Prokuraturasi to‘g‘risida”gi Qonun loyihasi bir oy muddat ichida tayyorlanishi va O‘zbekiston Respublikasi Oliy Kengashi ko‘rib chiqishi uchun taqdim etilishi, Mudofaa ishlari vazirligida, uning joylardagi boshqarmalari va bo‘limlarida xamda jumhuriyat hududida joylashgan ichki qo‘shinlarda qonunlarning ijrosi ustidan prokuror nazoratini amalga oshirish O‘zbekiston Respublikasi prokurori zimmasiga yuklanishi kabilar keltirib o‘tilgan.