ZAMONAVIY MAGNIT-REZONANS TOMOGRAFIYANING TIBBIYOTDAGI AHAMIYATI (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
MRT yadro magnit-rezonans hodisasiga asoslangan. Agar doimiy magnit maydonda joylashgan tanani tashqi o'zgaruvchan magnit maydon bilan nurlantirsa, uning chastotasi atom yadrolarining energiya darajalari orasidagi o'tish chastotasiga to'liq teng bo'lsa, unda yadrolar energiya ustidagi kvant holatlariga o'tishni boshlaydi. Boshqacha qilib aytganda, elektromagnit maydon energiyasining selektiv (rezonans) yutilishi kuzatiladi. O'zgaruvchan elektromagnit maydonning ta'siri to'xtaganda, rezonansli energiya ajralib chiqadi.