МАЪМУРИЙ СУД ИШЛАРИНИ ЮРИТИШДА ЖАВОБГАРНИНГ МАЪМУРИЙ ПРОЦЕССУАЛ МАҚОМИ ТУШУНЧАСИ ВА ҲУҚУҚИЙ ТАБИАТИ (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Мақола маъмурий иш юритишда тарафларнинг ҳуқуқий мақоми билан боғлиқ масалаларни ўрганишга бағишланган. Ушбу турдаги тадқиқотнинг долзарблиги, биринчи навбатда, ички қонунчилик тизимида янги процессуал норматив-ҳуқуқий ҳужжат – Ўзбекистон Республикасининг Маъмурий процессуал кодексининг пайдо бўлиши билан боғлиқ. Мақолани тайёрлаш жараёнида энг ишончли илмий натижаларни олиш учун ҳам умумий илмий (диалектик, тизимли, таҳлил, синтез, аналогия, спецификация, умумлаштириш) ва махсус ҳуқуқий усуллардан (расмий ҳуқуқий, қиёсий ҳуқуқий) фойдаланилган. Шу билан бирга, муаллиф маъмурий процесснинг турли иштирокчиларининг ҳуқуқий ҳолатининг умумий тавсифини беради, унинг тарафлари (аризачи ва жавобгар) ҳақида батафсил тўхталиб ўтади, уларнинг асосий процессуал ҳуқуқ ва мажбуриятларини кўриб чиқади, процессуал институтларни таҳлил қилади. Хулоса қилиб айтганда, маъмурий процессда тарафларнинг ҳуқуқий мақомининг ўзига хос хусусиятлари суд процессининг ушбу турининг ўзига хослиги ва биринчи навбатда, унинг бузилган ёки баҳсли ҳуқуқлари, эркинликлари ва қонуний манфаатларини ҳимоя қилишга қаратилганлиги билан белгиланади.