GEOTEXNIKADA GRUNTLARNI IN’EKTIRLASH METODI ORQALI GRUNTLARNING MUSTAHKAMLIGINI OSHIRISH (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Inshootlarning poydevorlaridagi gruntning fizik-mexanik xususiyatlarini yaxshilashda eng samarali usullardan biri – uni zichlashdir. Zichlash jarayonlari to‘g‘ri bajarilganda poydevorlarning yuk ko‘tarish qobiliyatlari ancha oshadi, inshootdan poydevorga tushadigan og‘irlik bir me’yorda taqsimlanadi, gruntli to‘g‘onlarda esa uning yuqori va quyi prizmalarining ustuvorligi ortib, to‘g‘on tanasidagi filtratsiyalar kamayadi, zichlangan gruntlarning strukturasi esa dinamik va seysmik kuchlar ta’sirida ham saqlanib qolish ehtimolligi oshadi. Maqolada gruntli inshootlar: gruntli to‘g‘onlar, yo‘l qurilishida ishlatiladigan gruntlar uchun mexanik zichlashning nazariy asoslari keltirilib, umumiy holda gruntni zichlash, grunt skletining hajmiy og‘irligi va namligi, grunt zichligi va energiya, zichlashda gruntga berilgan bosim bilan nisbiy deformatsiyalar o‘rtasidagi bog‘liqliklar aniqlanib, ularning bog‘lanish grafiklari qurilgan.