PSIXOLOGIYADA SHAXSLARARO MUNOSABATLAR MUAMMOSINING O’RGANILGANLIK HOLATI (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Shaxslararo munosabatlar insoniyat hayot faoliyatining zarur sharti bo‘lib, shaxsning etuk inson sifatida shakllanishida, uning psixik funksiyalari, jarayonlari, psixik xususiyatlar rivojlanishidagi ahamiyati beqiyosdir. Ayniqsa, bolaning psixik taraqqiyotida uning tengdoshlari bilan o‘zaro munosabati va muloqotining ta’sirini hech narsa bilan tenglashtirib bo‘lmaydi. Bolalik davrida tengdoshlar o‘rtasidagi o‘zaro munosabatlarning muhimligini amerikalik mashhur bolalar vrachi Benjamin Spok ham ko‘rsatib bergan. Uning fikricha, katta yoshdagi kishining oilada, ishda hamkorlik qila olishi boshqalar bilan qanchalik chiqishib ketishi, shu kishining bolalik chog‘ida tengqurlari, boshqa bolalar bilan qanchalik hamkorlik qilgani, chiqishib o‘ynaganiga bog‘liq.