II JAHON URUSHI QATNASHCHILARI MUROJAATLARINING ARXIV HUJJATLARIDA AKS ETISHI (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Ushbu maqolani yozishda O`zbekiston Milliy arxivda saqlanayotgan, fuqarolar tomonidan ro`znomalar taxririyatiga kelib tushgan maktublardan foydalanildi1. 1941-1945 yillardagi Ikkinchi jahon urushida ko‘p millatli O‘zbekiston xalqi jang maydonlarida va front ortida ulkan jasorat va matonat ko‘rsatib, fashizm ustidan qozonilgan g‘alabani ta’minlashga munosib hissa qo‘shdi. Urushda qatnashgan 1,5 milliondan ortiq o‘zbekistonliklarning yarim milliondan ortig‘i halok bo‘ldi, 133 mingga yaqini bedarak yo‘qoldi, 60 mingdan ziyodi nogiron bo‘lib qaytdi.