PENSIYA TIZIMINI ISLOH QILISHNING XORIJ TAJRIBALARI VA ULARDAN FOYDALANISH XUSUSIYATLARI (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Mamlakatning milliy pensiya ta’minoti tizimini rivojlantirishning o‘ziga hos xususiyatlari ham aynan jismoniy shaxslarga, ya’ni ijtimoiy to‘lovlarni amalga oshiruvchilar uchun ularning erkin ravishda davlat ixtiyoriy pensiya ta’minoti yoki professional pensiya ta’minoti tizimlariga o‘z ajratmalarini o‘tkazishda erkin tanlov asosida amalga oshirishlari uchun sharoit yaratilishi muhim o‘rin tutadi. Misol uchun, Buyuk Britaniyada ish beruvchilar tomonidan yaratilgan shaxsiy pensiya dasturlari yoki professional pensiya tizimi doirasida o‘zlarining ta’minotini davlat tizimidan qisman «chiqish» imkoniyatiga egalar. Lekin shu bilan birga, rivojlangan mamlakatlarning aksariyati pensiya to‘lovlari bo‘yicha kafolatni o‘z zimmalariga olgan holda to‘lovlarni amalga oshrib borishadi.