VAZN YETISHMOVCHILIGI KUZATILGAN HOMILADOR AYOLLARDA TUG’URUQNING ASORATLARI VA ULARNI OLDINI OLISH CHORA TADBIRLARI (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Maqola mazmuni shundan iboratki, kam vaznli ayollarda homiladorlik va tug’ish jarayonining xususiyatlari, asoratlari va natijalarini o’rganish. Kam vaznli ayollarda homiladorlik davrida past platsenta va temir tanqisligi anemiyasi sezilarli darajada tez-tez uchraydi. Tabiiy tug’ilish vazni kam bo’lgan ayollar guruhida vulvaning yorilishi bilan murakkablashadi. Onaning ovqatlanish holati homilaning o’sishi va rivojlanishining eng muhim omillaridan biridir. Hozirgi vaqtda butun dunyo bo’ylab kam vaznli ayollarning ko’payishi perinatal tibbiyotning diqqat markazida hisoblanadi. Bunga yechim topish esa homiladorlikda yuzaga keladigan patalogik holatlarning oldini olishda yordam beradi.