ISSIQLIK BILAN DAVOLASH HAQIDA TUSHUNCHASI, ISSIQLIK BILAN DAVOLASH TURLARI VA USULLARINI QO’LLASH QOIDALARI, ORGANIZMGA TA’SIRI (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Issiqlik bilan davolash deganda, davo jarayoni issiqlik omili ta’siri ostida olib borilishi tushuniladi. Issiqlik omili bo‘lib, uzoq vaqt davomida yuqori haroratni saqlab qoluvchi moddalar xizmat qiladi. Issiqlik omili deb, yorug‘lik va elektr tokining yuqori va past harorati bilan davolashga ham aytiladi. Issiqlik bilan davolashda balchiq, ozokerit, loy va qum kabilardan foydalaniladi. Bu moddalar peloidlar deb ataladi. Ular, asosan, sanatoriya-kurort sharoitlarida va fizioterapevtik bo‘limlarda qo‘llaniladi. Peloidlar issiqlikni uzoq vaqt o‘z ichida saqlab turadi va kontakt yo‘l orqali uni organizmga astasekin uzatadi. Shu tufayli to‘qimalarga issiqlik bir me’yorda tarqaladi.