PEDAGOGIK OLIY O’QUV YURTLARI TALABALARIGA XORIJIY TILLARNI MEDIATEXNOLOGIYALAR ASOSIDA O’QITISH METODIKASI (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Maqolamizda universitetlarda chet tillarini o'qitishda raqamli ta'lim vositalaridan foydalanish imkoniyatlari ko'rib chiqilgan. Mualliflar raqamli ta'lim vositalarining to'liq ta'rifini taklif qilishadi, bu internetga asoslangan ommaviy axborot vositalari, kompyuterga asoslangan ommaviy axborot vositalari va ta'lim maqsadlari uchun mobil vositalar uchun atamadir. Chet tillarini o'qitishda ishlatiladigan raqamli ta'lim vositalari o'z funktsiyalari va qo'llab-quvvatlaydigan o'quv tajribasiga ko'ra hikoya qiluvchi, interaktiv, moslashuvchan, kommunikativ va samarali vositalarga bo'linadi. Maqolada podkasting, multimedia taqdimotlari, raqamli hikoyalar va boshqa internetga asoslangan ommaviy axborot vositalarini chet tillarini o'qitishga qo'shishning samarali usullari ko'rsatilgan. Mualliflarning ta'kidlashicha, ingliz tilini o'qitishda zamonaviy ommaviy axborot vositalaridan foydalanish usuli o'qituvchi tomonidan belgilanadi va o'quv maqsadlariga bog'liq. Natijalar shuni ko'rsatadiki, zamonaviy ommaviy axborot vositalaridan o'quv dasturlari uchun samarali foydalanish va chet tili ko'nikmalarini ham, umumiy o'rganish ko'nikmalarini ham rivojlantirishni qo'llab-quvvatlash mumkin. O'tkazilgan tadqiqotlar shuni ko'rsatadiki, media-ta'lim va chet tillarini o'qitishning integratsiyasi bugungi kunda zamonaviy universitetlarda qo'llaniladigan eng istiqbolli innovatsion ta'lim texnologiyasi bo'lib qolmoqda.