O’SMA KASALLIKLARI STATISTIKASI ORTIB BORISHINING ASOSIY SABABLARI (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Oʻsma kasalliklari nafaqat respublikamizda, balki butun dunyo miqyosida murakkab muammolardan biri boʻlib qolmoqda. Statistik maʼlumotlarga koʻra, soʻnggi yillarda dunyoning koʻpgina mamlakatlarida onkologik kasalliklarga chalinish koʻrsatkichlari oshib borayotir. Jahon sogʻliqni saqlash tashkiloti maʼlumotlari shuni koʻrsatadiki, 2030 yilda butun dunyoda oʻsma xastaliklari bilan 15 million kishi kasallanishi mumkin. Yurtimizda yiliga 22 mingdan ortiq bemorlarda onkologik xastalik aniqlanayotgani, oʻz navbatida, mazkur kasallikka qarshi kurashish tizimining takomillashtirilishi, yangi normativ-huquqiy hujjatlarning qabul qilinishi, uni moliyalashtirish manbalarining aniq belgilanishini taqozo etmoqda.