SAPYORLIK BO‘LINMALARI MUTAXASSISLARINING INTELLEKTUAL VA AQLIY RIVOJLANISHINI RIVOJLANTIRISH (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Avvallari bolalarning aql-zakovatini va aqliy rivojlanishini faqat tabiat deb atash mumkin bo’lgan o’z qobiliyatiga bog‘liq deb ishonishgan. Oddiy qilib aytganda, tinglovchilarni o’qitish paytida individual yondashuv bilan fikrlash yanada samaraliroq bo’ladi. Boshqa tomondan, tinglovchilarning ta'lim darajasini oshirish uchun aqliy rivojlanishi kerak. Aytgancha, ko’plab o’qituvchilar ta'lim qobiliyati bolaning aql-zakovati darajasiga bog‘liq deb hisoblaydilar. Ya'ni, agar daraja past bo’lsa, qancha bola o’rgatmasa, u hali biror narsa o’rganmaydi. Bu gap mutlaqo noto’g‘ri. Zakovat darajasi birinchi navbatda o’qitish usullariga va yeng muhimi, o’qituvchining shaxsiy fazilatlariga bog‘liq.