BOLALARDA YOD TANQISLIGI (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Yod tanqisligi bu-qalqonsimon bez faoliyatining gipofunksiyasi natijasida kelib chiqadigan organizmda trioksin gormonining pasayib ketishidir.  Bolalarda yod tanqisligi kelib chiqishidagi asosiy omillar onadagi homiladorlik vaqtidagi turli kasalliklar, homiladorlik vaqtida yod yetishmasligi, bolaning ratsional ovqatlanishga amal qilmay, sifat jihatdan yod kam bo’lgan mahsulotlarni iste’mol qilishi, vitaminlarni kam iste’mol qilishi, qalqonsimon bezdagi patalogik holatlar, gipofiz va gipotalamusdagi buzilishlar sabab bo’ladi.