СПАСТИК ГЕНЕЗЛИ КОНТРАКТУРАЛАРДА БОЛДИР СОХАСИ МУШАК-СКЕЛЕТ ТИЗИМИ ҲОЛАТИНИНГ МОРФОФУНКЦИОНАЛ ХУСУСИЯТЛАРИ ВА КЛИНИК ЖИҲАТЛАРИ (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Болалар мия фалажи касаллигининг дастлабки босқичида суяк-мушак системасининг турли хил кўринишда намоён бўлиши мушакларнинг ригидлиги, мушакларнинг заифлиги, заиф селектив ҳаракат назорати, юмшоқ тўқималар ва бўғимларнинг контрактуралари, буралиш деформациялари ва тутқичларнинг дисфункцияси кузатилади. Ушбу касалликка чалинган болаларга самарали даволанишни таъминлаш учун батафсил функционал баҳолаш, клиник текширувлар, юриш анализи ва рентгенологик текширувларни баҳолашни ўз ичига қамраб олади. Таянч-ҳаракат системаси билан боғлиқ муаммоларнинг ривожланиши ва авж олувчи хавф омилларини аниқлаш учун морфофункеционал хусусиятларни аниқлаш муҳимдир, шунда уларни четлаб ўтиш учун эрта чоралар кўриш мумкин бўлади.