(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Ushbu maqolada til tovushlarini hosil qilishda qatnashadigan a’zolarning deyarli barchasi, avvalo, fiziologik (biologik) vazifani bajarishi; faqat ovoz hosil qilishga xizmat qiladigan a’zo – tovush paychalari – tovush hosil qilish uchun xoslanganligi to’g’risida hamda boshqa tillarda bo‘lgani kabi, o‘zbek tilidagi umumiy qonuniyatlardan biri, tovushlar tizimida eng oz miqdorni ovozdor tovushlar tashkil qilishi, miqdorining ozligi jihatidan ikkinchi o‘rinda ovoz tovushlari turadi; tovushlarning ko‘pchiligi shovqin tovushlarga va ovozli tovushlarga to‘g‘ri kelishi haqida ma’lumot berilgan.