(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Ushbu maqolada biz XIX asrdagi Qo’qon xonlaridan biri hisoblangan Mallaxon hayoti va uning hukmronlik yillari haqida shu davrda yaratilgan manba va adabiyotlardan misollar keltirgan holda tahlil etamiz. Ma’lumki, Xudoyorxon Musulmonqul ta’siridan va qipchoqlar nizolaridan ozod bo‘lib, mustaqil xon sifatida hukm sura olmaydi. Mahalliy hokimlar turli viloyatlarda akasi Mallabek esa, Toshkentda hokimiyatni egallab unga qarshi chiqa boshlaydi. Bunda Mallaxonga ta’sir etib turgan omillar va uning o’z inisiga qarshi qilib qo’ygan harkatlar ham faktik ma’lumotlar bilan yorilgan.