(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
"Мулоқот" категорияси "фикрлаш", "хулқ-атвор", "шахс", "муносабатлар" каби категориялар билан бир қаторда психология фанида марказий ўринлардан бирини эгаллайди. Шахслараро мулоқот - бу икки ёки ундан ортиқ шахсларнинг ўзаро билиш, муносабатларни ўрнатиш ва ривожлантиришга қаратилган ва ушбу жараён иштирокчиларининг ҳолатлари, муносабатлари, хатти-ҳаракатлари ва биргаликдаги фаолиятини тартибга солишга ўзаро таъсир кўрсатишни ўз ичига олган ўзаро таъсир жараёни. Сўнгги 20-25 йил ичида мулоқот муаммосини ўрганиш психология фанининг ва айниқса, ижтимоий психологиянинг этакчи тадқиқот йўналишларидан бирига айланди. Унинг психологик тадқиқотлар марказига ўтиши сўнгги йигирма йил ичида ижтимоий психологияда ўзини аниқ белгилаб берган услубий вазиятнинг ўзгариши билан изоҳланади. Тадқиқот мавзусидан мулоқот бир вақтнинг ўзида биринчи когнитив жараёнларни, сўнгра бутун шахснинг шахсиятини ўрганиш усулига, принципига айланди [2]. Мулоқот - бу одамларнинг биргаликдаги фаолиятининг ҳар қандай шаклини ўз ичига олган инсоний муносабатларнинг ҳақиқати. Бироқ, бу муносабатларнинг табиати бошқача тушунилади. Баъзан фаолият ва мулоқот инсон ижтимоий борлиғининг икки томони сифатида қаралади; бошқа ҳолларда мулоқот ҳар қандай фаолиятнинг элементи сифатида тушунилади, иккинчиси эса мулоқотнинг шарти сифатида қаралади. Ниҳоят, мулоқотни алоҳида фаолият тури сифатида талқин қилиш мумкин [5].