(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Bugungi kunda Odam kasalliklarini davolash jarayonida diyetologiya (turli parhez oziqovqat mahsulotlar va tayyor taomlar) usulidan foydalanish qadim zamonlardan beri qo’llanilib kelinadi. Ushbu yo’nalish parhez ovqatlanish tarzi deb ataladi. Zamonaviy diyetologiya ayrim olingan a ’zo yoki tizim faoliyatlarinigina emas, balki bemoming bir-butun tanasining biokimyoviy moslashuvi,ya’ni hazm qilish a’zolari fermentativ tizimlarining iste’mol qilinayotgan taomga monandligini, tananing turli ta ’sirlarga javob berish qobiliyatini,ovqatlanish jarayoni, ozuqaviy moddalarning hazm b o ’lish i va o’zlashtirilishi haqidagi ma’lumotlarni, shuningdek oqsillar, yog’lar,karbonsuvlar, vitaminlar, ma’dan moddalari almashinuvi to ‘g‘risidagi yangi ustuvor yo’nalishlarni, bemorning urf-odati va o ‘ziga xos ovqatlanish tarzini, ayrim ovqatli mahsulotlar hamda tayyor taomlarning xususiyatlarini nazarda tutib faoliyat yurgizadi.