(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2022)
Flavonoidlar, o’zgaruvchan fenolik tuzilishga ega tabiiy moddalar guruhi, mevalar, sabzavotlar, donalar, po’stloqlar, ildizlar, poyalar, gullar, choy va vinolarda uchraydi. Ushbu tabiiy mahsulotlar sog’liq uchun foydali ta’sirlari bilan mashhur va flavonoidlar deb ataladigan ingredientlarni ajratib olishga harakat qilinmoqda. Hozirgi vaqtda flavonoidlar turli xil oziq-ovqat, farmatsevtika, tibbiy va kosmetika qo’llanmalarida ajralmas komponent sifatida qaraladi. Bu ularning antioksidant, yallig’lanishga qarshi, antimutagen va antikarsinogen xususiyatlari va asosiy hujayra fermenti funktsiyasini modulyatsiya qilish qobiliyati bilan bog’liq. Flavonoidlar bo’yicha tadqiqotlar yurak-qon tomir kasalliklaridan o’lim darajasini pasaytirish, shuningdek, yurak-qon tomir kasalliklarining oldini olish bilan yanada rag’batlantirildi.