(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2023)
Ushbu maqolada eng dolzarb mavzulardan biri bo’lgan salomatlik va sog’lom turmush tarzi haqida ma’lumot keltirildi va mavjud muanmolar qisman hal etildi. Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti Nizomiga muvofiq salomatlik-jismoniy, ruhiyva ijtimoiy jihatdan osoyishtalik holatidir. Sog’lom kishigina o’zining asosiy vazifasi-mehnat qilish qobiliyati bilan shug’ullana oladi, oilasini boqadi, jamiyat va davlatga foyda keltiradi. Bas shunday ekan, salomatlik har bir kishi uchun nemat, baxt saodat, maehnat unumdorligini, mamlakat iqtisodiy qudratini va xalq farovonligini oshirishning zaruriy shartidir. Sanalogiya-salomatlik haqidagi ta’limot bo’lib, jamiyat salomatligini, sog’liqni saqlash vazifalarini va ularni amalga oshirish yo’llarini o’rgatadi. Axoli salomatligiga tasir etuvchi yoki xavf tug’diruvchi omillar xilma xilligi, shu bilan birga bir vaqtning o’zida tasirko’rsatishi bilan belgilanadi[1].