(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Мазкур мақолада дўстлик концепти ҳақидаги фалсафий қарашлар, дўстлик концептига бўлган турли даврлардаги турлича қарашлар, концептнинг этимологияси ва унинг ривожланиш босқичлари ҳақида сўз боради. Мақолада, шунингдек антик фалсафада дўстлик тушунчасининг одамлар ўртасидаги ижобий алоқаларнинг турли шакллари ичидан изчил равишда ажратиб олиш ва унинг нафс, нафсга асосланган муносабатларга қарама-қаршилиги асосида ташкил этилган муносабатлардан фарқлаш зарурати бўлади. Худди шу схема кеч уйғониш даври ахлоқидаги дўстлик таҳлилида ҳам такрорланади. Дўстликни ота-она ва болалар ўртасидаги муносабатлардан, аёлга муҳаббат ва ўғил болаларга бўлган муҳаббатдан, шунингдек, дўстликни яқин таниш ёки фойдали алоқа деб анъанавий тушунишдан изчил равишда ажратиб кўрсатиб, мукаммал дўстлик образини яратади.