(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Intellektual mulk obyektlarini muhofazalash ixtirolarni muhofazalashdan, ya’ni, patent huquqidan boshlandi. Tarixdan ma’lumki, patent huquqi sohasi intellektual mulkning birinchi instituti hisoblanadi. Bugungi kunda ham patentning muhimligini hisobga olib, sanoat mulki norasmiy tarzda patent huquqi deb ataladi. Dunyo bo`yicha Patent huquqi yo`nalishida ko`plab xalqaro hujjatlar va konvensiyalar mavjud bo`lib, ular, asosan, patentni himoya qilish, unga talabnoma topshirish, sanoat mulki obyektlarini xalqaro ro`yhatdan o`tkazish, ularni tijoratlashtirish va boshqa patent huquqi bilan bo`g`liq munosabatlarni tartibga soladi. Mazkur maqolada O`zbekiston tomonidan ratifikatsiya qilingan patent huquqi sohasidagi xalqaro hujjatlarni batafsil ko`rib chiqamiz.