(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2022)
Nutqning tuzilishi qarama-qarshiliklar asosida ya’ni ikkita asosiy shakl asosida yuzaga keladi - so‘zlovchi va qabul qiluvchining mavjudligini ko‘rsatadi. Shuning uchun ham lingvistik muloqot jarayonining o‘zi ko‘rib chiqilishi mumkin bu aynan soda gaplar asosida amalga oshiriladi. Nutqni qurish, qayta ishlab chiqarish, sintez qilish jarayonlarini modellashtirish nutqni tushunish uni tahlil qilish jarayonlarini modellashtirgan obyektga bog‘liq emas. Nutq fanida ikki xil asarlar guruhi ajratiladi - nutq qurilishini o‘rganadi, ya’ni nutqni qabul qiluvchi tomonidan tushunishni o‘rganadi. Bundan tashqari, uchinchi nuqtai nazar mavjud - nutq jarayonida yuzaga keladigan matnning o‘zi pozitsiyalari bilan lingvistik aloqa jarayonini ko‘rib chiqadi.