(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Sun’iy intellekt (AI) va veb 0.2 vositalari inson aql-zakovati va qaror qabul qilish qobiliyatiga taqlid qilish orqali sog’liqni saqlash va moliya kabi turli sohalarni o’zgartirdi. Biroq, sun’iy intellekt hali ham tushunish va insoniy muloqotda samarali ishtirok etish bilan kurashmoqda, bu juda muhim muammo. Til va kontekst o‘rtasidagi munosabatga yo‘naltirilgan tilshunoslikning bo‘limi bo‘lgan pragmalingvistika bu masalani hal qiladi. U muloqot orqasida ko’zda tutilgan ma’noni tushunish uchun ma’ruzachi niyati, kontekst va umumiy bilim kabi pragmatik jihatlarni o’rganadi. Pragmalingvistikani sun’iy intellekt tizimlariga integratsiyalash orqali tadqiqotchilar va ishlab chiquvchilar mashinalar va insoniy muloqot o’rtasidagi bo’shliqni qisqartirishni maqsad qilgan. Ushbu maqola AI va veb 0.2 vositalari AI imkoniyatlarini yaxshilash uchun pragmalingvistikada qanday hamkorlik qilishini o’rganadi.