(untitled) (Proceedings of International Educators Conference, 2024)
Virusli gepatit C (GC) kasalligi asta-sekinlik bilan sezilarli belgilarsiz uzoq davom etadigan, jiddiy asoratlar (surunkali gepatit, jigar serrozi, gepatosellyulyar karsinoma) qoldiradigan, aholi orasida keng tarqalgan yuqumli kasallikdir. 1970-yillarning o’rtalarida Nvѕad aniqlanmagan (saqlamaydigan) qon quyilgandan keyin ba’zi bemorlarda, odatdagidan tashqari, o’sha davrgacha aniq bo’lmagan klinik belgilar bilan kechadigan gepatit paydo bo’layotganligi haqida dastlabki xabarlar yozila boshlangan edi. Keyingi davrlarda o’tkazilgan tatqiqotlar va tahlillar, bemorlarni klinik va laboratoriya usulida tekshi-rishlar ularda gepatit A va gepatit V viruslariga o’xshamagan viruslar kasallik chaqirayotganligini isbotladi. Bunday gepatitga dastlab «A ham emas B ham emas gepatit» deb nom qo’yildi, keyinchalik esa bu kasallik virusli Gepatit C deb aytildi.