O’SIMLIKLARNING ILDIZ TIZIMIGA P NING TURLI KONTSENTRATSIYALARI TA’SIRI (Proceedings of International Conference on Modern Science and Scientific Studies, 2024)
Kartoshkaning ildiz tizimiga P ning turli kontsentratsiyalari ta’sirini aniqlash maqsadida laboratoriya sharoitida tadqiqotlar olib borildi. Tajriba ob’ekti sifatida tanlab olingan kartoshkaning Red scarlet va Aqrab navlariga nazorat variantidan tashqari P li ozuqa sifatida KH2PO4 ning turli kontsentratsiyalari (4, 16, 48 gr/l) dan foydalanildi. Tajriba asosida ikkala navda ham KH2PO4 ning (16 gr/l) kontsentratsiyali ozuqa variantida optimal holatlar qayd etilib, ko’rsatkichlarda farqlar kuzatildi. Ozuqa tarkibida P ning 16 mg/l kontsentratsiyali variantlarda o’simlik to’qima va hosili tarkibida muhim hayotiy mikroelementlar bo’lishi aniqlandi.